špenátovo - avokádové špagety
neděle 31. ledna 2021
Mnohí z nás sú zvyknutí na boloňsku omáčku, carbonara. s morca-dellou či klasickým kečupom a syrom. Ale čo takto skúsiť inú, vegetariánsku/vegan alternatívu tohto talianskeho pokrmu.
INGREDIENCIE
● 1 kus avokádo
● 1 balenie baby špenát
● 2 strúčiky menšieho cesnaku
● olivový olej
● čierne mleté korenie
● soľ
● voda
● 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
● syr Grana Padano
POSTUP
● Začneme tým, že si necháme zovrieť vodu na špagety. Vodu na špagety osolíme hneď po tom, čo vložíme dnu cestoviny. Samozrejme voda musí vrieť. Cestoviny sa varia každé inak. Preto si prečítajte balenie. My máme radi "Al dente" čiže také tvrdšie, takže ich varíme kratšie ako by sa malo.
● Umyjeme baby špenát a podusíme ho na olivovom oleji kde prilejeme trošinku vody nech nám nechytí špenát. Dusíme ho pod pokrievkou približne 3-5 minút.
● Avokádo zbavíme šupky a kôstky a vložíme do mixéra spolu so strúčikmi cesnaku, 1čl olivového oleja, čiernym mletým korením, soľou a 2pl citrónovej šťavy. Po dusení pridáme baby špenát spolu so šťavou. Počas mixovania môžte pridať tak 1/4 pohára vody.
● Teplú omáčku pridáme na špagety a môžme to posypať so syrom Grana Padano alebo pre mäsožravcov s praženou slaninkou.
Prajem Vám dobrú chuť.
Ak sa Vám receptík páčil, budem rada za každý milý komentár či zdieľanie. Budem samozrejme rada, ak zavítate na môj instagram (klikni na slovo Insta a otvorí sa ti môj profil) a možno zverejníte fotku ako ste varili tento recept. Nezabudnite ma hlavne označiť aby som to videla. ♥
........ S láskou Ludka Veng
Recept na domácu pizzu
středa 27. ledna 2021
Pizza, typické jedlo pre Taliansko; ktoré si obľúbil celý svet. Jemné kysnuté cesto s paradajkovým pestom, korením a syrom.. No málo kto si ju vie pripraviť sám doma. Preto by som Vás rada naučila môj postup k dosiahnutiu toho najlepšieho pizzového cesta. Recept prešiel mnohými zmenami kým došiel k takej svojej "dokonalosti".
INGREDIENCIE
500g hladkej múky
1bal. sušeného droždia
1/2PL soli
1ČL kr. cukru
50ml olivového oleja
260m vlažnej vody
POSTUP
Začneme teda tým, že si odvážime 500g hladkej múky a pridáme k nej balenie sušeného droždia, 1/2 polievkovej lyžice soli a 1 čajovú lyžičku klasického kryštálového cukru. Tieto suché ingrediencie spolu zmiešame a pridáme 50ml olivového oleja a 260l vlažnej vody. Začneme miesiťcesto až pokiaľ sa nám nevytvorí bochník, ktorý sa nelepí na strany misy. Misku si prekryjeme uterákom a odložíme na teplejšie miesto na približne 45 minút. Toto cesto veľmi nevyrastie ako klasické kysnuté, tak sa neľakajte že sa Vám nepodarilo.. Ak robíte cesto v lete, odporúčam ho dať k oknu na slniečko a v zime do priotvorenej rúry ktorá je nahriatá na 50 stupňov.
Cesto si rozdelíme buď na 3 alebo 4 bochníky a tie rozvaľkáme alebo ich jemne naťahujeme až kým nevytvoríme požadovaný tvar. Odporúčam si trošku prehnúť okraje aby Vám neutiekol syr, či iné ingrediencie. Cesto premastíme olivovým olejom a pridáme pasterizované paradajky, ktoré rozotrieme a prisypeme pizza korenie. Každý si už ingrediencie dodáva podľa seba.
Napríklad pizza na vrchnom obrázku je vegetariánska, sýrová.. Mozzarella, Eidam, Gouda,Camembert, špenát a kukurica.
Po prečítaní receptu vidno, že je úplne ľahunký a že sa toho nemusíte báť. Za to chuť to naozaj stojí. Budem teda rada, ak mi po vyskúšaní môjho receptu zanecháte komentár či správu. Kľudne ma môžte označiť i na Instagrame. Veľmi sa tomu poteším. Prajem Vám dobrú chuť. ♥
Život s (ne)tetániou
úterý 26. ledna 2021
ŽIVOT S TETÁNIOU ALEBO TEDA (NE)TETÁNIOU?
Viacerí by si mohli uvedomiť to, že Tetánia nie je choroba, je to syndróm. Zo všeobecných znalostí vieme, že je to vlastne vyvolané dlhodobým stresom. Veľa ľudí má rozličné príznaky a preto sa to objavuje o niečo dlhšie. Mne sa na Tetániu prišlo po 8 rokoch rôznych často nepríjemných vyšetreniach. Nie je to životu ohrozujúci stav, no človek má niekedy pocit, že leží na smrteľnej posteli.
Čoraz viac počúvam o tom, že táto diagnóza je čoraz častejšia medzi mojimi kamarátmi či známymi. Ak sa dozvedeli, že trpím týmto syndrómom, zahrnuli ma nespočetným množstvom otázok. Jedna slečna mi dnes večer napísala správu prostredníctvom instagramu či mi skutočne na Tetániu pomohlo vegetariánstvo. Preto som sa dnes rozhodla napísať Vám môj príbeh a spísať veci, ktoré mi pomohli a ktoré by možno mohli pomôcť i Vám...
Prečo teda názov nesie "život s (ne)tetániou"? Pretože cítim čiastočné víťazstvo nad týmto svinstvom ktoré som nechala vniknúť do mojej mysle a do môjho tela. Naučme sa to, že telo je ako náš chrám. Správajme sa k nemu dôstojne a starajme sa o neho.
AKO VYZERALI TETANICKÉ ZÁCHVATY U MŇA?
U mňa sa prejavili ako malé tráviace ťažkosti, ktoré sprevádzali kŕče, nervozita, pocit na odpadnutie alebo pocit že nemôžem dýchať. Objavovali sa čoraz častejšie až kým neutíchlo klasické stresové obdobie v škole. Mala som za sebou rôzne vyšetrenia ako napríklad na gastro, kde mi nejakú dobu tiež liečili intoleranciu laktózy či lepku. Podľa mňa je nesmierne dôležité i obyčajné gastro vyšetrenie na vylúčenie Histamínu, celiakie či iných intolerancii. Je dôležité vylúčiť mnoho vecí. Tetánia je syndróm, ktorý je úzko spojený s ľudskou psychikou. Dlhoročné stresovanie mi veru nepomohlo a po maturite sa to spustilo znova a o dosť intenzívnejšie. To bolo po prvé čo ma tento stav donútil navštíviť urgentný príjem. Stále ten istý kolobeh dookola. To bude jedine problém trávenia, chodte na gastro. Ten čas som tiež zmenila obvodnú lekárku nakoľko som prekročila vek 18. rokov a táto úžasná žena mi zmenila život. Moja pani doktorka ma odporučila vyhľadať neurológa. Vtedy prišla diagnóza, na ktorú som celý čas čakala. Aspoň nejaká teda, chápem, nikto by sa tomto asi nepotešil. No u mňa vtedy vysvitla nová nádej ako z tých stavov nejak von. Bolo mi predpísané magnézium. To síce trošku pomohlo, no nie dostatočne. Až kým neprišiel v roku 2018 zlomový bod, kedy som skončila 2x za mesiac na urgentnom príjme s tým istým stavom. Dostala som dávku magnézia s infúziou. Vtedy ako som už spomínala na stories na instagrame prišiel zlomový bod. Ležiac na posteli na urgentnom príjme som si uvedomila, že tento stav prichádza hlavne večer a to po konzumácii mäsa. Čiže som sa rozhodla stať vegetariánkou a začať žiť úplne inak.
ČO SOM ZMENILA JA?
Ako som spomenula vyššie, hľadala som a rozmýšľala, čo bolo spúšťačom mojich záchvatov. Preto jednou z mojich rád čo zmeniť alebo teda zistiť je že v akej situácii alebo po čom vám tento stav prichádza. Po tom, ako som sa stala vegetariánkou sa môj stav úplne zlepšil. Zmena stravy nezmenila len tie stavy, zmenila i moju psychiku, môj postoj k životu a konečne sa mi podarilo pribrať. Nie len že by sa mal človek vyvarovať väčšieho stresu no niekedy to proste nejde. Skúste myslieť v každej situácii pozitívnejšie. Áno, niekedy to je ťažšie, no myslite na svoje zdravie. U človeka s týmto syndrómom je dôležité doplňovať magnézium. Ja som tabletkovú formu nahradila obyčajnými banánmi a zvýšeným príjmom zeleniny, ovocia a tekutín. Tiež mi pomáhalo obyčajné papierové vrecúško, do ktorého som dýchala. Tým, že vdychujeme oxid uhličitý, stabilizujeme hladinu CO2 v krvi. Začala som so svojim osobným rozvojom. Hlavne čo sa sebelásky týka. S tým mi samozrejme pomohlo štúdium na vysokej škole. Venovala som svoj voľný čas sebe. Je nesmierne dôležité snažiť sa tento stav potláčať. Preto ak so sebou stále neviete aspoň trošku pracovať, nebojte sa, nehanbite sa navštíviť psychológa či psychiatra. Ako som už vyššie spomenula, je dôležité zmeniť svoje návyky. Či už stravovacie alebo prestaňte fajčiť. Relaxuj každý jeden deň aspoň na pár minút. Prečítaj si dobrú knihu, pozri si seriál, choď sa prejsť do prírody, choď do vane alebo do sprchy. Načerpaj novú energiu pre svoju myseľ a telo. Dychové cvičenia, je ich na youtube tak mnoho.. Skús to aspoň na pár dní. Alebo začni cvičiť napríklad jógu. Alebo si nájdi nejakú záľubu. Kresli, športuj, foť, čítaj.... je toho tak mnoho. Máš množstvo príležitostí zmeniť svoj stav, tak to využi! Skús manifestáciu, tvoj život bude o niečo ľahší. Privolaj si do života dobré veci... ♥
Ooo! áno! jedna z mojich obľúbených fotografiek (Michaela.durisova) o tom robila storky ako obmedzila alebo i dokonca úplne vylúčila zo svojho jedálničku lepok.. :)
Je dôležité svoje telo milovať. Tento stav začne jedného dňa sám odchádzať ak mu vo svojom živote a mysli nedáte priestor na vývoj. Vaša psychika nesmie tento záchvat spustiť.
Ak budete mať nejaké otázky, kľudne mi napíšte na môj instagram (stačí ťuknúť na slovo instagram a otvorí sa ti môj profil) ♥ Dúfam, že Vám tento článok pomohol aspoň trošku.
Naše love story
pondělí 12. října 2020
O U R L O V E S T O R Y
and everything about relationship...(Naša prvá spoločná fotka 13.09.2016)
Tento článok bude prvý v roku 2017, vlastne prvý i na blogu, kedže som staré zmazala a začnem odznova. Nebude to možno článok ktorý vás bude baviť, no sú ľudia, ktorý sa pýtajú a chcú vedieť, tak tu to majú. A tak isto som sa rozhodla, že tento blog by som mohla písať spoločne s mojim priateľom (už manželom) Ivom. ! ♥ Príjemné čítanie prajem.
Ako sme sa spoznali?
Celé to začalo niekedy pred začiatkom leta. Spoznali sme sa vďaka metalovej "group page " alebo ako to nazvať. Každopádne, cieľom stránky je spríjemniť si večer či deň rovnakým štýlom hudby. Myslím, že už ani plug.dj pre #seriemswag nefunguje. No, začali sme si tam písať viacerí, bolo to super, no jedného dňa sa tam zjavil ON! Nebol tam nový, len tam nebol dlhšiu dobu. To ja som bola nová. Ďalej to asi rozoberať nemusím, bol jediný čo dostal moj facebook. Podotknem, ani som netušila ako vyzerá, bolo to čisto z toho, ako sa správal. Prestala som mu časom odpisovať pretože som bola na liečení v bardejovských kúpeľoch. (nebolo to protidrogové ani protialkoholické). Mala som vtedy dlhší vzťah, tak som to písanie nebrala vážne. No, ten chalan si proste zmenil profilovku a zistila som, že je neskutočný fešák! Začali sme si teda znova písať písali sme si pár dní no nedalo nám to a museli sme sa stretnúť. (ako kamaráti)
Prvé stretnutie.
Pamatám si na to až tak, akoby to bolo len včera. 09.09.2016, zaujímavý dátum myslím. Ráno som vstala celá natešená, plná energie i keď možno nevyspatá úplne. Vlasy som si ešte učesala, umyla si tvár a zuby, pomyslela som si, že bude asi lepšie nech ma vidí nenamaľovanú. Tak som sa radšej ani nemaľovala. Aby ma videl prirodzene "krásnu". Ešte vo vlaku som mu písala sms, či vstal a či stihol ranný autobus. Spoznali sme sa hneď. Kedže medzi tým si už stihol dať aj fotku na profil. Úprimne, to prvé objatie od neho bolo skutočne to najúprimnejšie a najkrajšie aké som kedy dostala. Neviem, neverila som na lásku na prvý pohľad, no stačilo tak málo aby mi iskrilo v očiach. Mala som prax v strede mesta, tak ma šiel odprevadiť, došli sme tam dosť skoro, tak sme sa takto "odprevádzali". Na rozlúčku som dostala to najkrajšie a najdlhšie objatie.
Plnia padajúce hviezdy sny či priania?
Nečakala som to, že ešte v ten deň, čo sme sa prvý krát stretli, dôjde až takú diaľku za mnou aby ma znovu uvidel. (bývali sme od seba približne 60km) Skutočne som ani netušila, že spolu jedného dňa vôbec budeme; ( Aj keď som sa do neho zaľúbila na prvý pohľad) Kedže je medzi nami celkom "diaľka". Bola som z toho úplne nadšená. Kedže moji kamoši, či môj už ex bývali smiešnych pár kilometrov odomňa, za mnou nechodili. No, Ivo bol iný. V ten deň sa spoznal s mojou kamarátkou a najlepším kamarátom z detstva. Boli sme spolu do neskorého večera. Keď sme sa mali rozlúčiť, nechcelo sa nám. Bola to neskutočná radosť z toho, že vôbec tak prišiel. Keď sme došli k autu, urobil neskutočne romantický ťah. Otvoril zadné dvere auta a vytiahol deku a zaviedol do najhlbšej tmy aby sme sa mohli dívať na hviezdy. Keď som videla jednu padať želala som si, aby sme spolu začali chodiť..
Z dobrého kamarátského vzťahu do partnerského vzťahu..
Deň čo deň sme sa takto stretávali, no až kým nenadišiel ten osudný. Skutočne som sa zamilovala až po uši a nešlo to asi inak. Nikdy ku mne nik nebol tak milý a ochotný robiť to, čo robil on. (Deň pred tým, než sme sa dali do kopy.) Sedeli sme na schodoch starého kúpaliska u nás za dedinou. Dívali sme sa na hviezdy. Keď sa zrazu naše pohľady stretli, vyčarilo mi to úsmev na tvár a naše oči sa znova vrátili ku žiarivej nočnej oblohe. Bol čas odísť a naše oči sa znova stretli. Nebol to on, ale ja čo ho pobozkala. Bola to vraj taká "súrodenecká pusa" povedal. Opetoval mi ju pár metrov od domu. Skutočne, myslela som, že skolabujem. Roztriasli sa mi nohy a zakrútila hlava. Cítila som milióny motýľov lietať v mojom brušku. Môj tep sa neskutočne rýchlo zrýchlil. Bolo to neskutočné, cítila som sa ako v raji.
Je čas na 13.09.2016, deň kedy sme sa dali oficiálne "do kopy". V ten deň vznikla naša prvá spoločná fotka. Viacerí kamaráti mi vraveli, že tento chlapec ku mne vraj patrí. A že spolu budeme šťastní. Mali pravdu, sme šťastní,zamilovaní a dokonca i svoji.
OD TOHO DŇA SME SPOLU DEŇ ČO DEŇ, SME STÁLE ZAMILOVANÍ A ŠŤASTNÍ...
Ja úprimne, som sa v tomto vzťahu zmenila na nepoznanie. A to z jedného dôvodu, nikdy som nikoho tak nemilovala. Nikdy som nepocítila toľko lásky, starosti, úprimnosti a hlavne dôvery ako u Iva.
Chcela som ho veľmi prekvapiť, no, on už predom uhádol čo robím. ♥ Taktiež som mu na naše 6 mesačné výročie dala "menší darček" a to v podobe videa. Ktoré nájdete -->Tu (klikni na to) <---
Ľúbte sa!
P O Ď A K O V A N I E
Svadobné prípravy I.

REZERVÁCIA SÁLY & FORMÁLNOSTI:
Úplne prvá vec, ktorú sme urobili bola tá, že sme si šli zarezervovať sálu. Dlho nám vereu netrvalo aby sme si vybrali našu svadobnú sálu. Všetko to sme začali riešiť niečo vyše roka pred svadbou a už bola každá sobota na september 2020 zabraná. Plán B? nebol. Tak sme mali na výber každú jednu piatok. Áno, naša svadba nebola preložená kvôli nariadeniam či korunke. A verte či nie, svadba v piatok, je oveľa lepšia ako svadba v sobotu. Pýtaťe sa prečo? Máte viac času na to, sa po tom všetkom zregenerovať. Máte viac času vlastne na všetko.
Je čas na to, aby sme šli riešiť matriku. Na Matričný úrad budete potrebovať vaše rodné listy a občianské preukazy. Pani Vám položí pár otázok; ako napríklad či ste už boli v nejakom manželskom závezku. Celé to trvá len pár minút. Teda toto je v prípade ak sa chcete brať na Mestskom úrade ako i my dvaja.

GRAFIKA:
Keďže sme mali konečne stanovený dátum, mohla som sa pustiť do svadobných oznamení. O grafické práce som sa postarala sama. Návrhy boli všelijaké. Od gotických po jemné kvetinové. Prvotný návrh bol vínovo bordový. Ten sa mi nejak nepozdával. Tak som skúšala ďalej. Dokopy tých návrhov bolo snáď i 10. No neskôr sme našli svojich favoritov.











Biele obrusy, zlaté servítky, eukalyptus, biele ruže a sviečky. Priznám sa, mala som od radosti slzy v očiach keď som po príchode videla našu sálu v deň D. Čo sa týka fotosteny, tak tú sme si robili sami. Zrecyklovali sme záclony a staré kytice čo sme doma mali keďže sa prerábalo. Stačilo kúpiť PVC trúbky a nastriekať ich na bielo. Dokúpila som svetielka a umelý brečtan. Dokonca boli tak ochototní a urobili mi celý candy bar bez toho, aby som niečo spomenula..







Nechcela som článok veľmi naťahovať, tak ho rozdelím do dvoch častí. Dúfam, že sa Vám článok páčil a že niektorým i pomohol. Majte krásny deň.. :)
Ovocné Tartaletky
úterý 14. července 2020


Čučoriedkový RAW vegan cheesecake
pátek 26. června 2020

Kešu oriešky si musíme nechať namočiť aspoň na 15 hodín.
Bezlepkový a bezlaktózový jablkový koláč
středa 24. června 2020
HUMMUS nátierka
zdravím vás takto v novom šate, no so starým receptom ešte zo starého blogu. Som veľmi šťastná, že s vami môžem znova zdieľať moje poznatky, recepty a triky... Dúfam, že sa Vám tu bude všetkým páčiť a že ku mne na blog, budete chodiť častejšie. ♥
S Hummusovou nátierkou som sa po prvý krát stretla v obchodnom reťazci Lidl. Názov Hummus málo koho ohúri. No vegetariáni a vegani ho priam milujú. Ja samozrejme nie som výnimkou! Chcem sa s vami teda podeliť o môj recept na domáci Hummus.
250g cíceru
1/2 paradajky (tiež môžme použiť sušené)
1/2 cesnaku
1 PL tekvicového oleja
1 PL vody
1/2 PL citrónovej šťavy
koreniny:
2čl sladkej papriky
štipka soli
štipka bazalky
štipka rasce
štipka tymiánu
POSTUP:
1. Na prípravu nátierky necháme cícer odstáť vo vode minimálne na 12 hodín. Po 12 hodinách čo náš cícer odstál, precedíme ho a necháme variť 40 až 60 minút. Samozrejme, je možnosť dokúpiť ho v konzerve. Ten nemusíme nechávať vo vode. Ten stačí ohriať..
2. Zatiaľ čo sa nám cícer varí, pripravíme si zvyšok. Paradajku prekrojíme na polovicu a ošúpeme ju. Nakrájame ju, bez vnútra. Čiže bez semienok. Ošúpeme a nakrájame cesnak.
3. Cícer precedíme a prepláchneme studenou vodou. ( odporúčam ho pretriediť, môže sa stať že je pár zlých. Tak aby neskazili chuť)
4. Do mixéru dáme cícer, nakrájané paradajky, cesnak a zvyšok ingrediencií. Mixujeme do kašovitej hmoty.
Moja rada. Pre lepšiu chuť si na vrch nátierky pridajte bazalku a nechajte na hodinku-dve odstáť v chladničke. Budem rada, ak mi do komentára napíšete, či vám nátierka podľa môjho receptu vyšla. ♥
Tak prajem dobrú chuť a hlavne vám prajem pekný deň moje sedmikrásky... :)