Pizza, typické jedlo pre Taliansko; ktoré si obľúbil celý svet. Jemné kysnuté cesto s paradajkovým pestom, korením a syrom.. No málo kto si ju vie pripraviť sám doma. Preto by som Vás rada naučila môj postup k dosiahnutiu toho najlepšieho pizzového cesta. Recept prešiel mnohými zmenami kým došiel k takej svojej "dokonalosti".
INGREDIENCIE
500g hladkej múky
1bal. sušeného droždia
1/2PL soli
1ČL kr. cukru
50ml olivového oleja
260m vlažnej vody
POSTUP
Začneme teda tým, že si odvážime 500g hladkej múky a pridáme k nej balenie sušeného droždia, 1/2 polievkovej lyžice soli a 1 čajovú lyžičku klasického kryštálového cukru. Tieto suché ingrediencie spolu zmiešame a pridáme 50ml olivového oleja a 260l vlažnej vody. Začneme miesiťcesto až pokiaľ sa nám nevytvorí bochník, ktorý sa nelepí na strany misy. Misku si prekryjeme uterákom a odložíme na teplejšie miesto na približne 45 minút. Toto cesto veľmi nevyrastie ako klasické kysnuté, tak sa neľakajte že sa Vám nepodarilo.. Ak robíte cesto v lete, odporúčam ho dať k oknu na slniečko a v zime do priotvorenej rúry ktorá je nahriatá na 50 stupňov.
Cesto si rozdelíme buď na 3 alebo 4 bochníky a tie rozvaľkáme alebo ich jemne naťahujeme až kým nevytvoríme požadovaný tvar. Odporúčam si trošku prehnúť okraje aby Vám neutiekol syr, či iné ingrediencie. Cesto premastíme olivovým olejom a pridáme pasterizované paradajky, ktoré rozotrieme a prisypeme pizza korenie. Každý si už ingrediencie dodáva podľa seba.
Napríklad pizza na vrchnom obrázku je vegetariánska, sýrová.. Mozzarella, Eidam, Gouda,Camembert, špenát a kukurica.
Po prečítaní receptu vidno, že je úplne ľahunký a že sa toho nemusíte báť. Za to chuť to naozaj stojí. Budem teda rada, ak mi po vyskúšaní môjho receptu zanecháte komentár či správu. Kľudne ma môžte označiť i na Instagrame. Veľmi sa tomu poteším. Prajem Vám dobrú chuť. ♥
Okomentovat