Recept na domácu pizzu

středa 27. ledna 2021

 


Pizza, typické jedlo pre Taliansko; ktoré si obľúbil celý svet. Jemné kysnuté cesto s paradajkovým pestom, korením a syrom.. No málo kto si ju vie pripraviť sám doma. Preto by som Vás rada naučila môj postup k dosiahnutiu toho najlepšieho pizzového cesta. Recept prešiel mnohými zmenami kým došiel k takej svojej "dokonalosti".  


INGREDIENCIE

500g hladkej múky

1bal. sušeného droždia

1/2PL soli

1ČL kr. cukru

50ml olivového oleja

260m vlažnej vody 


POSTUP

Začneme teda tým, že si odvážime 500g hladkej múky a pridáme k nej balenie sušeného droždia, 1/2 polievkovej lyžice soli a 1 čajovú lyžičku klasického kryštálového cukru. Tieto suché ingrediencie spolu zmiešame a pridáme 50ml olivového oleja a 260l vlažnej vody. Začneme miesiťcesto až pokiaľ sa nám nevytvorí bochník, ktorý sa nelepí na strany misy. Misku si prekryjeme uterákom a odložíme na teplejšie miesto na približne 45 minút. Toto cesto veľmi nevyrastie ako klasické kysnuté, tak sa neľakajte že sa Vám nepodarilo.. Ak robíte cesto v lete, odporúčam ho dať k oknu na slniečko a v zime do priotvorenej rúry ktorá je nahriatá na 50 stupňov. 

Cesto si rozdelíme buď na 3 alebo 4 bochníky a tie rozvaľkáme alebo ich jemne naťahujeme až kým nevytvoríme požadovaný tvar. Odporúčam si trošku prehnúť okraje aby Vám neutiekol syr, či iné ingrediencie. Cesto premastíme olivovým olejom a pridáme pasterizované paradajky, ktoré rozotrieme a prisypeme pizza korenie. Každý si už ingrediencie dodáva podľa seba. 


Napríklad pizza na vrchnom obrázku je vegetariánska, sýrová.. Mozzarella, Eidam, Gouda,Camembert, špenát a kukurica. 

Po prečítaní receptu vidno, že je úplne ľahunký a že sa toho nemusíte báť. Za to chuť to naozaj stojí. Budem teda rada, ak mi po vyskúšaní môjho receptu zanecháte komentár či správu. Kľudne ma môžte označiť i na Instagrame. Veľmi sa tomu poteším. Prajem Vám dobrú chuť.  


  ..... S láskou Ludka Veng 





Okomentovat

© LUDKA VENG. Design by FCD.